- Sery pleśniowe i produkty z mleka niepasteryzowaneg- zakazane są ze względu na ryzyko zakażenia bakterią listerii, która wywołuje chorobę Listeriozę. Listerioza jest bardzo rzadko spotykana, ale bardzo groźna dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób z obniżoną odpornością. Bakteria listeriozy nie rozwija się w temperaturze niższej niż 2 C oraz wyższej niż 45 C. Według wielu źródeł na zakażenie listeriozą dodatkowo narażone są szczególnie takie wyroby, jak: mleko niepasteryzowane, surowe i gotowane mięso, drób, fermentowane surowe kiełbasy, surowe warzywa, surowe i wędzone ryby, surowy i gotowany drób, sery (miękkie, takie jak brie, camembert czy sery pleśniowe), pasztety z mięsa, jarzyn albo ryb, gotowe sałatki, surówki i mieszanki sałat w torebkach, a nawet lody. Należy zawsze myć warzywa, owoce.
- Alkohol
- Kawa, herbata, cola- duże ilości kofeiny w diecie mogą spowodować zaburzenia pracy serca dziecka. Ponadto kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały oraz podnosi ciśnienie krwi.
- Surowe lub niedogotowane jajka- ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Salmonelli. Z tego względu należy też uważnie wybierać lody- tylko ze sprawdzonych i dobrych lodziarni, które mają produkty świeże i poddawane kontroli jakości. Ja objadam się lodami od Grycana :)
- Surowe mięso, surowe ryby- typu tatar, niedopieczone mięso, krwiste befsztyki, surowe ryby i skorupiaki (sushi). Wiadomo, bez obróbki termicznej mogą zawierać w sobie larwy i różne formy przetrwalnikowe pasożytów.
- Sól- nadmiar może powodować zatrzymywanie wody w organizmie oraz powstawanie obrzęków.
- Używki- narkotyki, papierosy
- Fast foody, chińskie zupki- zawierają dużo szkodliwych tłuszczów, polepszaczy smakowych.
Podsumowując- Mamo, jedz zdrowo, ostrożnie, ale nie pozbawiaj się radości konsumowania urozmaicanych produktów. I pamiętaj, aby JEŚĆ DLA DWOJGA, A NIE ZA DWOJE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz