Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na dwie postaci żelaza:
- żelazo hemowe- zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego
- żelazo niehemowe- zawarte w produktach pochodzenia roślinnego
Żelazo niehemowe wchłania się w ilości ok. 10% spożytej ilości.
Warto zwrócić uwagę na komponowanie diety, która umożliwi jak najlepszą przyswajalność tego ważnego składnika.
Przede wszystkim:
- żelazo lubi towarzystwo witamy C- dobrze popijać posiłki (ew. suplementy) sokami owocowymi, np. porzeczkowy, jabłkowy, pomarańczowy (z ostatnim należy uważać w ciąży, cytrusy są tzw. uwalniaczami histaminy i powodują reakcje alergiczne). Dobrze dodać do obiadu kapustę kiszoną czy ogórka kiszonego.
- żelazo nie lubi bezpośredniego towarzystwa :
- herbaty
- kawy
- nabiału
- nadmiaru błonnika
- nieprzetworzone białko sojowe (np. w mące sojowej), ale pamiętaj, że takiego efektu nie wywołują natomiast produkty sojowe fermentowane, np. tofu, tempeh, miso
Wątróbka w ciąży:
ostatnie badania wskazują, że wątróbka może prowadzić do nadmiernego wzbogacenia organizmu w witaminę A. Jest to istotne szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, gdyż może powodować wady rozwojowe. Może wpływać na wywołanie przedwczesnej akcji porodowej i powodować nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie. Ale Mamo, bez paniki- mówimy o nadmiarze!
Dodatkowo w wątrobie zwierząt kumulują się toksyny i metale ciężkie niebezpieczne zarówno dla kobiety, jak i dla dziecka.
Na całe szczęście produkty bogate w żelazo to nie tylko wątróbka. Miłą odmianą są (wartości podane to mg/100gram produktu):
Orzechy:
- masło sezamowe 19.2
- mąka sezamowa 15.17
- sezam, prażony 14.76
- mąka z siemienia lnianego, odtłuszczona 12.58
- masło sezamowe (tahini) 8.95
- nasiona dyni, prażone 8.07
- nasiona słonecznika, prażone 6.81
- orzechy nerkowca 6.68
- orzechy nerkowca, prażone 6.05
- siemię lniane 5.73
- morele suszon 6.31
- brzoskwinie suszone 5.51
- śliwki suszone 3.52
- oliwki w puszce 3.3
- rodzynki z pestkami 2.59
- morele suszone, duszone 2.48
- brzoskwinie suszone, duszone 2.26
- jagody w puszce, w syropie, suszone 2.2
- jabłka suszone 2
Warzywa bogate w żelazo:
- wodorosty, mech irlandzki 8.9
- ziemniaki pieczone 7.04
- pietruszka, korzeń 6.2
- ziemniaki gotowane, w mundurkach 6.07
- marchew suszona 3.93
- ogórecznik, gotowany 3.64
- szpinak, gotowany 3.57
- grzyby: kurki 3.47
Warzywa strączkowe:
- soja 15.7
- fasola biała 10.44
- mąka sojowa, odtłuszczona 9.24
- fasola, czarne oczko 8.27
- fasola, biała, drobna 7.73
- soczewica czerwona 7.56
- soczewica 7.54
- fasola mung 6.74
- ciecierzyca 6.24
- mąka sojowa, prażona 5.82
Produkty zbożowe:
- otręby ryżowe 18.54
- otręby pszenne 10.57
- amarantus 7.61
- kiełki pszenicy 6.26
- otręby owsiane 5.41
- mąka żytnia, razowa 4.97
- owies 4.72
- mąka ze słodu jęczmiennego 4.71
- orkisz 4.44
Kochane Mamy, pamiętajcie o tym, że morfologia krwi w ciąży jest bardzo ważna. Poza hemoglobiną i hematokrytem, bardzo ważne są płytki krwi. Ich norma 140 - 440tys/µl, w ciąży przyjmuje się normę od 100tys/µl.
Ważne, aby wartość nie obniżyła się poniżej 100tys/µl, bo wtedy nie podaje się znieczulenia przy porodzie.
Moje pomysły na łączenie produktów:
- Sałatka szpinakowa:
- szpinak (surowy) świeży- w liściach
- pomidor
- tofu
- słonecznik
- oliwa
- natka pietruszki
- Obiad:
- kasza gryczana
- kotlet sojowy a'la schabowy (zwracajcie uwagę przy sojowych mielonych czy nie zawierają glutaminianu sodu)
- kapusta kiszona lub ogórek
- buraczki
- Owsianka:
- płatki owsiane, ok. 40gram ~ 4 łyżki, gotowane na wodzie
- 6-7 moreli suszonych pokrojonych
- pestki słonecznika
Na zdrowie, Mamo!
Karo, dobrze, że poruszyłaś ten temat. Mi też w ciąży spadają wyniki, teraz już wiem czemu!
OdpowiedzUsuń56 yr old Environmental Tech Deeanne Aldred, hailing from Kelowna enjoys watching movies like "Spiders, Part 2: The Diamond Ship, The (Die Spinnen, 2. Teil - Das Brillantenschiff)" and Polo. Took a trip to Rock Drawings in Valcamonica and drives a Alfa Romeo 6C 2500 Competizione. sprawdz moje zrodlo
OdpowiedzUsuń